Feb 272008
 

Gisteren (woensdag 27 februari) heb ik bij Komplett.nl een groene ASUS Eee PC 4G met webcam besteld. Ik ben benieuwd wanneer hij wordt afgeleverd; op de site wordt aangegeven dat hij op woensdag 4 maart voorradig is. Officieel is de Eee PC nog niet in Nederland verkrijgbaar. Komplett levert zelf (parallel) geïmporteerde Eee PC’s. De mijne komt waarschijnlijk uit Engeland, omdat het toetsenbord volgens de beschrijving Engels is.

De Eee PC is erg geschikt om mee te nemen op reis, want hij weegt minder dan een kilo (920 gram), is klein (22,5 x 16,5 x 3,5 cm) en robuust (geen bewegende delen). Als operating system is de linux variant Xandros standard geïnstalleerd, maar het is ook mogelijk om Microsoft Window XP of Ubuntu te installeren.

Enige nuttige links:

  • Nederlandstalig review
  • Nederlandstalig forum deel 1, 2, 3, 4 & 5
  • Dé Engelstalige informatie site
  • Ubuntu Eee PC wiki of alternatieve wiki

Ubuntu van een live CD (of USB) installeren is niet handig. Het upgraden na de installatie duurt erg lang en ging bij mij mis. Beter is om een installatie over internet te doen m.b.v. een Minimal CD Image. Ik heb daarvoor met de hand een USB Stick voorbereid (kan ook onder Windows).

Ubuntu opstarten tot het login scherm kost ca 45 seconden, daarna duurt het ca. 15 seconden tot ik een draadloze verbinding heb. De standaard installatie van Ubuntu 7.10 met desktop en alle upgrades kost bij mij 2,7 GiB diskruimte.

Update: Vandaag (donderdag 5 maart) heeft Komplett.nl de levering uitgesteld naar dinsdag 11 maart. Zie ook onderstaande mail van Komplett. Teleurstellend.

Helaas is dit product nog steeds niet voorradig. Daar de levering voor nog onbepaalde tijd op zich laat wachten kunnen wij geen leverdatum garanderen. Zodra er een nieuwe verwachte leverdatum bekend is zullen wij u hierover informeren per e-mail.

Update: Gisteren (vrijdag 6 maart) heb ik de bestelling bij Komplett.nl geannuleerd en vandaag heb ik de Eee PC via eBay in Taiwan bij ayi45tw besteld. Het wordt een witte met een Amerikaans toetsenbord (zelfde als Nederlands) met Chinese tekens erop (zie foto’s). Ik ben benieuwd wanneer ik hem ontvang.

Update: Vandaag (zondag 9 maart) is mijn Eee PC op Schiphol met vlucht KL878 aangekomen! Nu alleen nog de douane formaliteiten en de aflevering.

Update: Gisteren (maandag 10 maart) is mijn Eee PC voor inspectie bij de douane afgeleverd. Vandaag (dinsdag 11 maart) heeft Komplett.nl het geld teruggestort.

Update: Vandaag (woensdag 12 maart) kreeg ik van TNT post een douaneverklaring ter invulling toegestuurd, omdat een factuur ontbrak. Ik moet dus BTW en inklaringskosten gaan betalen en nog even geduld hebben. Tip: op de douaneverklaring zit een 3S… barcode, waarmee de zending hier gevolgd kan worden.

Update: Vandaag (zaterdag 15 maart) zou mijn Eee PC door TNT Post voor de 2e maal aangeboden worden, maar TNT Post heeft de zending waarschijnlijk in de verkeerde vrachtauto geladen (status Bestelling uitgesteld servicekader).

Update: Vandaag (maandag 17 maart) is mijn Eee PC dan eindelijk afgeleverd! Er moest € 64,79 BTW en € 16,75 inklaringskosten betaald worden (totaal € 81,54). De opgegeven waarde was € 270 ($420) en € 52 ($80) verzendkosten (samen €322). Blijkbaar is dit aangepast naar € 341. Ik vind het overigens vreemd dat er BTW wordt geheven over de verzendkosten.

 Posted by at 12:50  Tagged with:

  2 Responses to “ASUS Eee PC”

  1. Second Life Linux alpha zou volgens deze bron moeten werken.

  2. Leuk ding! En niet duur! Maar er zit geen harde schijf in, hooguit 8 GB flash heb ik gelezen. Laat je even weten of je er ook Second Life op kunt spelen?