aug 122015
 

We stonden op tijd op om om 7:15 met de bus naar Vilnius te gaan. Verrassing: het bleek een splinternieuwe minibus voor 15 passagiers te zijn. Er waren slechts negen passagiers, zodat we onze bagage op andere stoelen kwijt konden. De minibus raasde over autowegen door een schijnbaar eindeloze groenheid van bossen en velden, af en toe onderbroken door een stadje of dorpje. Litouwen is wat heuvelachtiger en ruwer dan Letland.

Al om 10 uur waren we op het busstation van Vilnius, waar we eerst keken naar de tijden van bussen naar Panevėžys, waarvandaan we een bus naar Bauska (Letland) wilden nemen, als laatste stop voor de laatste dag in Riga.

Bij hotel Panorama zouden we misschien wel een goed uitzicht hebben gehad, maar de ontvangst beviel ons niet erg. Bij MikOtel, één straat verder was de ontvangst daarentegen bijzonder vriendelijk en waren de kamers ruim een netjes.

image

Omdat we al zoveel gebouwen, monumenten en kerken hebben gezien, maakte ik wat andere foto’s 😉

image

Halės Turgus, markthal.

image

Iets te snoepen? (Šakotis)

image

U zei spek?

image

Om je handen bij af te likken.

image
image

Op diverse plaatsen in de stad stonden er oranje leenfietsen klaar voor gebruik. We zagen ook een busje om de fietsen te verplaatsen van de ene naar de andere plek en zowel toeristen als bewoners van de stad gebruik maken van de fietsen.

image

Terwijl hordes toeristen de Poort van het Morgenrood aan het fotograferen waren en een koor boven aan het zingen was en alle aandacht opvroeg, viel mijn oog op religieuze urbex aan de voet van de poort.

image

image

We aten een lekker ijsje met witte chocolade en frambozen, want het was best warm (31 graden, zonnig).

image

We vroegen hulp bij het regelen van mobiel internet, dat in Litouwen iets moeilijker te verkrijgen is, want je moet je registreren voor je een internet bundel kunt kopen (in Estland en Letland konden we volledig anoniem een SIM-kaartje kopen en activeren). Voor medereizigers: koop een Ežys SIM-kaartje bij een kiosk (€1,80) en laat je helpen om 3 euro op te waarderen, want dit is niet mogelijk met de Engels gesproken menu’s. Voor de volgende stappen heb je Wi-Fi nodig. Register je op de website van Ežys (geen Engels, dus gebruik b.v. Google Translate). Installeer de Ežys-applicatie, waarmee je een internet bundel kunt kopen van 1 GB voor €2,29 (ook niet in het Engels, maar makkelijk te vinden).

image

Deze types zijn kwaadaardig, want scherpstellen ging alleen op voldoende afstand.

image

Gelukkig was er een reddende engel.

image

Voor de bijgelovigen is er een speciale steen, waarvan de locatie niet vermeld mag worden, als je bij de Bell Tower bent, kun je hem niet missen, waar je een wens mag doen als je één of volgens sommigen meerdere, volledige rondjes op de steen draait. Onduidelijk is in welke richting je moet beginnen.

image

Onze mening dat je het beste kunt eten in kleinere steden, omdat er vaak meer zorg wordt besteed aan het eten, werd helaas bevestigd met een gerecht dat terug ging naar de keuken en bij het afrekenen ook nog zorgde voor een discussie.

Urbex blijft leuk.

image

image

image

Ook graffiti blijft leuk.

image

image

image

Ouderwetse graffiti 😉

image

Deze luchtballonnen gingen erg laag, ik had er niet graag ingezeten, terwijl we wel eens in Turkije in zo’n luchtballon neergestort zijn.

image

Een voordeel van het gebruik van mijn Nexus 5 als camera is dat vrijwel geen foto mislukt. De optische beeldstabilisatie en de razend snelle HDR+ werken verbazend goed. Met het blote oog kan ik dit met de felle zon als tegenlicht bijvoorbeeld nauwelijks zien.

image

Aan het ontbijt hadden we nog een leuk gesprek met een vriendelijk Japans stel. Ze waren vooral geïnteresseerd in openlucht cafés, omdat ze dit niet kennen in Japan. Japanners zijn meestal maar kort op reis en reizen meestal van hoofdstad naar hoofdstad.