mei 252016
 

Na een ontbijt met een Peruviaanse pannenkoek en chocolademelk, in deze hoge, koude streek niet ongebruikelijk, gingen we naar de Carretera Central om op een bus te wachten. Na een poosje wachten, kregen we van een “carro”, die nog twee mensen nodig had, een aanbod dat we niet konden weigeren. Een uurtje later werden we in het centrum van Cerro de Pasco afgezet.

Cerro de Pasco (ca. 70.000 inwoners) is één van de meest hooggelegen steden ter wereld en afhankelijk van de gebruikte criteria zelfs de meest hooggelegen stad van de wereld. Het centrum van de stad ligt op 4330 meter hoogte en een buitenwijk zelfs op 4380 meter. We hebben er gelukkig geen last van, behalve dat we af en toe wat extra moeten ademhalen. De luchtdruk is hier slechts 600 millibar. Hanneke heeft op de hoogste plaats ooit gitaar gespeeld. 😉

Cerro de Pasco is een relatief onaantrekkelijke mijnbouwstad die ligt rond een klein, onnatuurlijk meertje. Toen we aankwamen dachten we zwavel te ruiken. Later bleek dat deze geur van het meertje kwam, waar constant rioolwater inloopt. De bacteriën tieren er welig, vooral bij warm weer. Verder is er al lang geen leven meer in het meertje.

Sinds de koloniale tijden worden hier zilver, lood en zink gewonnen. Gezond is dit niet voor de mensen, getuige de zorgwekkende hoge concentraties lood die de mensen in hun bloed hebben. Normaal gesproken zetten we thee en koffie met kraanwater. Voor de zekerheid gebruikten we hier maar mineraalwater.

We sliepen in een mooie, ruime hoekkamer van Anthony’s hostal, met uitzicht op de “plaza” (centrale plein). Het enige wat te wensen overliet, was het dunne straaltje warm water uit de elektrische douche. Een verwarming was ook geen overbodige luxe geweest, maar daar hoef je in Peru niet op te rekenen. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is hier 5,5 graad. Toen wij er waren, was het overdag 12 graden en ’s nachts slechts 1,5 graad. Het regenachtige weer maakte één en ander niet aantrekkelijker. Één van de regels van het hostal was “no eyacular en paredes” (niet tegen de muren ejaculeren).

Er was Wi-Fi in het hostal, dus de foto’s zijn bijgewerkt.