nov 272016
 

We zochten een combi (klein busje) naar het plaatsje Jerez, maar vonden een combi naar het dorpje Villanueva, nabij plaza Bicentinario (het tweehonderdjaar plein). Aangezien er twee wegen door de bergen naar het zuidelijker gelegen Guadalajara lopen, veranderden we gewoon onze bestemming.

In ongeveer een uur bracht de combi ons over een vrij rechte, golvende snelweg naar het busstation van Villanueva. (Nueva = nieuw, maar dat is relatief, want het dorpje werd in 1692 gesticht.) Het landschap was prachtig met lage struiken, enorme cactussen, die vaak meer op bomen leken, en op de achtergrond bergen. Er stapten vooral jonge gezinnetjes in en uit de combi, die zonder uitzondering allemaal even vriendelijk waren.

Op een busstation keken we eerst naar mogelijke bussen voor de volgende dag. Je kunt hier niet verwachten dat er elk kwartier een bus vertrekt. Overdag gaat er elke twee uur een bus van Omnibus naar Jalpa, ongeveer halverwege naar Guadalajara, dus dat viel mee.

We verkenden het authentieke dorpje (1900 meter, 32.000 inwoners), waar vele mannen en sommige vrouwen met hoeden lopen. De mensen zijn nieuwsgierig en keken ons soms na. Blijkbaar komen hier weinig toeristen. Het plaatsje staat dan ook niet in de reisgidsen. Een praatje is gauw gemaakt en de mensen zijn onveranderlijk vriendelijk en hulpvaardig. We liepen langs de rivier waarin weinig water stond, maar gezien de stenen verstevigingen is dat wel eens anders. Een doorgaande weg, die niet altijd doorgaand zal zijn, liep dwars door de rivier. Aan een oever was een kleine groenten- en fruitmarkt. Er is een marktgebouw, waar diverse dingen, waaronder lokale zoetigheden, zoals gekonfijte kalabas, werden verkocht. Het centrum is levendig en ’s avonds sfeervol verlicht met energiezuinige ledverlichting. Veel huizen waren nog gebouwd met adobe. We bezochten de kerk, waar een prettige sfeer heerste en aparte afbeeldingen van Jezus en Maria te zien waren (zie foto’s). Op plaza Principal (het hoofdplein) speelde een band niet heel erg zuiver. We genoten van een prachtige zonsondergang en maakten vele mooie foto’s. Leuk was het elektronische carillon, dat elk uur een andere melodie speelde.

Tot nog toe verbleven we in vrij moderne steden. Het uiterlijk en de sfeer in een dorpje is uiteraard heel anders. De lucht is schoner, want er is minder verkeer. De mensen zijn minder afstandelijk en hoewel ze wat afwachtend zijn, zijn ze bijzonder aardig als je contact met ze maakt. We zijn ook dichterbij de natuur. Tegen zonsondergang zagen we grote zwermen zwarte vogels, die mooi oplichtten in het gelige licht. Ook zagen we een paar adelaars.

We kochten koffie en heerlijke, versgebakken koekjes bij een warme bakker. Je krijgt een metalen schaal en een tang waarmee je de koekjes naar keuze uit goed afgesloten vitrinekasten kunt pakken. Bij de kassa worden ze ingepakt. De koffie tap je zelf in een schuimrubberen isoleerbeker.

We sliepen in hotel Fina, één van de weinige hotels in het dorpje. De kamer was ruim, maar had geen buitenramen, alleen een raam dat uitkeek op een gesloten patio. De muren en het plafond waren gepleisterd met cement en crème geverfd. Het bed was van cement en bruin geverfd. De wc, wastafel, zeepbakjes en handdoekhaken waren eveneens bevestigd met cement. Er stond een ouderwetse, grote tv, die we niet hebben gebruikt. We keken onze favoriete series op onze telefoontjes die ik eerder gedownload had. De elektriciteit werd verzorgd door provisorisch aan de muur opgehangen witte twee-aderige kabels die op diverse plekken met zwarte plakbandjes aan elkaar waren gezet. Ik durfde de eerder aangeschafte dompelaar (2000 watt / 127 volt = 15,75 ampère) niet te gebruiken (en de bakker was dichtbij). Alles was netjes schoon en verzorgd en zoals beloofd was er warm water. In de patio stond “agua purificado” (gezuiverd water) voor algemeen gebruik.

Het was heerlijk weer met een strak blauwe hemel en weinig wind. Overdag was het ongeveer 25 graden en ’s nachts ongeveer 5 graden.

We hadden het hier erg naar ons zin.

https://goo.gl/photos/JqwdUH6dKZ5UkGnVA

Het mobiele internet van Movistar werkte, maar met een langzamere 2G EDGE verbinding (minder dan 1 KB/s). Het restaurantje naast het hotel had echter een redelijk goede Wi-Fi verbinding.