nov 292016
 

Met een combi, die veel goedkoper, flexibeler, maar ook wat minder comfortabel is dan een bus, reisden we in minder dan drie kwartier naar het stadje Jalpa (1392 meter, 35.000 inwoners). Met wegrijden werd steeds netjes gewacht totdat iedereen die instapte goed zat. Het was een prima weg door een prachtig landschap met gigantische cactussen en prachtige atmosferische perspectieven. We zagen ook weer diverse adelaars vliegen. Aan het eind, bij het betalen, vertelde de chauffeur, nadat hij gevraagd had waar we vandaan kwamen en wat we gingen doen, uit eigen beweging waar het centrum was en waar het enige hotel in het centrum was. Er is een ander hotel bij de “entrada”, de ingang van de stad.

We verkochten een gouden oorring van een halve gram die ik eerder vond. Van het geld dat we kregen, betaalden we het middageten, kochten we wit en roze geglaceerde cakejes met hagelslagjes voor bij de koffie en kochten we broodjes en kaas voor het ontbijt.

Mexicanen zijn echte koffiedrinkers. In veel apotheken en winkeltjes kun je een beker koffie kopen. De maat van de beker begint bij “mediana” (middelgroot). Het merk varieert met de keten. Oxxo verkoopt Andatti, onze favoriet. Farmacia Guadalajara verkoopt meestal Nescafé. Zwarte thee (zakjes) is moeilijk te krijgen.

We sliepen in hotel Roma, waar we ongeveer uit alle kamers konden kiezen. We kozen een ruime kamer op de eerste verdieping met uitzicht op de zonnige binnenplaats. De bovenste helft van de muren was zandkleurig geel geverfd en de onderste helft licht oranje op grof stucwerk. Op de vloer lagen licht zandkleurige tegels. Het was allemaal netjes schoon. Voor de ventilator en de bijbehorende lamp kregen we een vieze afstandsbediening. Op het dak was er een zonneboiler en halverwege de trap naar het dak waren er drie grote gasgestookte boilers.

Het stadje is niet groot en ligt in een kleine vallei, een paar blokken van het centrum zijn er al velden. Geïnspireerd door de amateur-archeoloog uit Tabasco zochten we in de stenen langs de velden en de kleine rivier naar bewerkte dingen. We vonden niets, maar het was een leuke wandeling.

Waarschijnlijk mede omdat het stadje minder hoog lag, was het warmer dan voorheen, ruim over de 25 graden. Later in de middag stak er een wind op, zodat het heel aangenaam was.

https://goo.gl/photos/6SyaX82kdiGcoufL7

Naast “restaurant” worden eetgelegenheden “menudo” (meestal op een markt), “lonchería” (voor de lunch) of “cenería” (cena = avondeten) genoemd.
In Jalpa was er 3G HSDPA mobiel internet van Movistar. In het hotel was er Wi-Fi bij de receptie beschikbaar. In de kamer was de ontvangst zwak.

Zou het conflict tussen Lufthansa en zijn piloten hiermee opgelost zijn?