dec 062016
 

We kochten om 9:20 uur kaartjes voor de bus naar de stad Uruapán (1620 meter, 315.000 inwoners, uitgesproken als oerwapàn) en we kregen kaartjes voor de bus van 9:15 uur, die om 9:30 langskwam. Na drie kwartier stapten we aan de rand van de stad uit, een heel stuk voor het busstation. Met een stadsbus vervolgden we onze weg naar het centrum.

Na het eten van een heerlijke quesadilla bezochten we het aardige Museo de los Cuatro Pueblos Indios (het museum voor de vier indianendorpen), dat gevestigd is in een mooi gerenoveerd gebouw met authentieke “murals” (muurschilderingen). Daarna bezochten we Fábrica San Pedro, een oude textielfabriek uit 1896, die nog op kleine schaal in gebruik is. Twee wat oudere mannen waren bezig met handmatig weven (zie filmpjes). In de kelder van het gebouw was een gigantische verzameling van voorwerpen, onderdelen en machines die in de lange geschiedenis van de fabriek gebruikt werden. Heel urbex en heel fotogeniek!

Ik dronk thee van Árbol de Víbora of Raíz Azteca, een boom met een mooie tekening binnenin (zie foto’s). Het schijnt o.a. goed voor de nieren te zijn. De stopcontacten in een restaurantje waar we wat dronken, waren afgeplakt. Blijkbaar was het opladen van telefoons ongewenst.

De volgende dag bezochten we Barranca del Cupatitzio, een klein nationaal park, dicht bij de stad. De hoofdingang begint bij een mooie blauwgekleurde  bron, die het begin is van Rio Uruapán. Vele stroompjes komen samen met de hoofdstroom. Er zijn diverse grotere en kleinere watervallen. Het rustige (sub)tropische park verschilt erg van de drukke stad. Heen, naar boven,  gingen we met een stadsbus, terug te voet.

We sliepen in Posada Morelos, een paar blokken van en wat lager dan het centrum, waar we heel vriendelijk werden ontvangen en geen vraag teveel was. Op de vloer lagen roze marmeren tegeltjes met witte adertjes. Het plafond was van houten balken en planken. Zoals in bijna alle hotels bestond het beddengoed uit een sprei, wollen dekens en lakens. De kussens zijn van wisselende kwaliteit, maar in deze posada waren ze heel stevig, stevig genoeg voor platte oren. Ook opmerkelijk is dat veel hotels een dekseltje op het putje in de douche hebben tegen vieze luchtjes. In dit hotel was een “seccion amarilla” (gouden gids) aanwezig.

https://goo.gl/photos/6RJ5mSFEsDpKPGZc8

https://goo.gl/photos/LcHhmEYotm5sXqiY9

https://goo.gl/photos/AgUsDARWt43z53TS6

https://goo.gl/photos/7BTDyNM3jTy1nADu9

Uruapán was een prettige stad om te verblijven met veel bezienswaardigheden in de nabijheid. De mensen waren wat minder dik dan in andere steden. De automobilisten reden meestal heel rustig en waren zeer hoffelijk.

Er was een betrouwbare 3G HSDPA mobiele internetverbinding van Movistar en een goede Wi-Fi internetverbinding in de posada.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <strong> <em> <pre lang=""> <code> <blockquote cite="">

(required)

(required)

 

By submitting a comment here you grant this site a perpetual license to reproduce your words and name/web site in attribution.