dec 132016
 

We konden gelijk in de bus naar Zitácuaro (1942 meter, 175.000 inwoners) stappen en na ongeveer een uur en een kwartier stapten we een paar blokken voor het centrum uit.

We sliepen in het goede en betaalbare hotel Lorentz.

Zitácuaro was niet erg interessant, maar we hadden al teveel gereisd om nog verder te willen reizen. In en naar de stad werd een nieuwe (hoofd)weg aangelegd. Gezien de staat van de oude weg was dat geen overbodige luxe.

De volgende dag gingen we na het ontbijt op weg naar Valle de Bravo (1825 meter, 25.000 inwoners). Eerst met een combi naar het busstation en daarna met een bus richting Toluca naar “El Monumento”, een “cruce” (kruispunt) met een monument. De bus nam de bochtige “libre” (vrije) weg door sparrenbossen en met mooie uitzichten in plaats van de rechte “cuota” (betaalde) weg. Nadat een ambulante verkoper de bus was rondgegaan, kreeg de chauffeur een gratis zakje pinda’s. Langs de weg zagen we “árboles de Navidad” (kerstbomen) en rendieren van hout en mos te koop aangeboden. Hier en daar zagen we een schaapsherder(in). Met een taxi (chauffeur en vijf passagiers) vervolgden we onze weg, wederom over een bochtige weg door sparrenbossen, naar Valle de Bravo. Hanneke zat ongemakkelijk voorin tussen de chauffeur en een medepassagiere. Het leek erop dat de mensen zich een beetje schaamden dat we zo ongemakkelijk moesten zitten. Het laatste stuk was langs een groot stuwmeer, waar ook het stadje aan ligt.

We sliepen in posada familiar Mary, gevestigd in een mooi koloniaal gebouw, waar alles prima in orde was. We hadden een mooi uitzicht op het levendige centrale plein. De muren waren vrolijk geel/oranje geverfd. Ik had iets verkeerds gegeten, dus een vrolijke noot kwam wel goed uit.

Valle de Bravo is een gezellig stadje, met straten van kinderhoofdjes, met een leuke markt, met als bonus dat het aan een groot stuwmeer ligt.

https://goo.gl/photos/pTh96s8SpbNiWmFm7

https://goo.gl/photos/ignvY8sCnEssbAZz6

In Valle de Bravo was het zonnig en warm en zelfs ’s ochtends en ’s avonds konden we in een T-shirt naar buiten. In Zitácuaro was een vest wel nodig.

In zowel Zitácuaro als Valle de Bravo was er een stabiele 3G HSDPA mobiele internetverbinding. In hotel Lorentz was er bij de receptie Wi-Fi beschikbaar, in de kamer helaas niet. In de posada familiar Mary was er geen Wi-Fi beschikbaar.