dec 042017
 

Met de staatstrein bestaande uit twee wagons reisden we na het middaguur in een uurtje naar het stadje Veria, net als Thessaloniki in de provincie Macedonië. We moesten in een rij wachten totdat de deuren van de trein opengingen. Het landschap ziet er in de winter wat troosteloos uit.

Met een bus die waarschijnlijk op de trein stond te wachten, reisden we door naar het overzichtelijke centrum. We bekeken enige hotels en kozen het driesterrenhotel Villa Eliá. Het was somber, regenachtig weer, wat wel zorgde voor een sfeervol uitzicht op het dal beneden de stad. De stad ligt aan de voet van een bergrug.

Na een goede nachtrust en een prima ontbijt van het hotel zwierven we nog door het oude stadsgedeelte met kleine Byzantijnse kerkjes om daarna de bus naar Vergina op te zoeken. Na een rit van zo’n drie kwartier, halverwege over een stuwdam, werden we in het centrum van het kleine dorpje afgezet. Het zou een heel gewoon dorpje zijn geweest als er niet een heel bijzondere archeologische vondst was gedaan. Waarschijnlijk heeft hier Aigai gelegen, de eerste hoofdstad van het Macedonische koninkrijk.

We aten een prima lunch in een net geopend restaurant in het centrum van het dorpje, waar men zich verontschuldigde dat er nog geen menukaart was. De vis was niet goed gaar, maar dat werd goed opgelost.

We bezochten het uitstekende museum dat over de graftombes van o.a. koning Philippus II (382-336 voor Christus) was gebouwd en er aan de buitenkant als een met gras begroeide heuvel uitziet. We mochten om één of andere reden gratis naar binnen. Er waren o.a. prachtige kronen van eikenbladeren en eikeltjes gemaakt van glimmend (blad)goud. Foto’s mochten we helaas niet maken. Het is werelderfgoed sinds 1996.

We klommen omhoog naar de voor “renovatie” (meestal betekent dat niet veel goeds) gesloten acropolis, hetgeen in de stralende, winterse zon (19 graden!)  zeker niet onaangenaam was. Er was een mooi uitzicht, maar van de acropolis konden we helaas niets zien. Er kwam een kudde geiten met mooi klinkende bellen in verschillende toonhoogtes omlaag.

We sliepen in het goed betaalbare pension Vergina, waar alles prima in orde was.

Veel mensen verwarmen hun huis hier met een houtvuur, hetgeen een aangename geur door het dorp verspreidt.

Veria 2017 · 28 nieuwe foto's · Album van Marcel Bokhorst
Veria 2017 · 28 nieuwe foto’s · Album van Marcel Bokhorst
Vergina 2017 · 13 nieuwe foto's · Album van Marcel Bokhorst
Vergina 2017 · 13 nieuwe foto’s · Album van Marcel Bokhorst