dec 082017
 

Volgens de dienstregeling op het internet was er een bus naar Lamia om 15.00 en een treinverbinding terug via Larissa en Lianokladi om 10.25. De busverbinding was rechtstreeks en voor de treinverbinding waren twee overstappen nodig. De bus zou er ongeveer anderhalf uur over doen en de trein drie uur. We hebben nog op het busstation gevraagd of er geen eerdere bus was, maar dat was helaas niet het geval. We kozen voor de trein en achteraf was dat helemaal geen verkeerde keuze, want het langste stuk door de bergen met mooie vergezichten hadden we een coupé voor onszelf. Er was zelfs stroom om onze telefoontjes op te laden. Reizen met de trein is veel comfortabeler dan met de bus en in Griekenland meestal ook iets goedkoper, hoewel transport in Griekenland in het algemeen niet erg goedkoop is.

Bij het kraantje van het station stond een man zorgvuldig de afwas te doen. Voor we vertrokken plukten we nog twee sinaasappels uit een boom bij het station, die oneetbaar zuur en bitter bleken te zijn. Blijkbaar was dit de reden dat iedereen ze liet hangen!

De treinen waren allemaal te laat, maar sloten gelukkig wel op elkaar aan. Bij aankomst in Lamia (ca. 75.000 inwoners) hadden we bijna anderhalf uur vertraging. In de bergen was het maar 5 °C, maar in Lamia was het 15 °C en net als in de bergen zonnig, dus we hoefden ons niet warm te kleden. ’s Nachts daalde de temperatuur tot onder het vriespunt. In de ochtend warmde het verrassend snel weer op.

We vonden al snel een geschikt en goed betaalbaar hotel. We sliepen in het eenvoudige hotel America in een knusse kamer op de vierde verdieping met een mooi uitzicht op het fort boven de stad. We gebruikten wel onze eigen, ooit in India voor in de trein gekochte dekentjes voor wat extra warmte.

We aten een spanakopita bij een bakker en deden wat boodschappen in een supermarkt met een wat beperkt assortiment. Bij een andere bakker kochten we luxe gebakjes die we bij de thee in de hotelkamer opaten. Het meisje van de bakker legde geduldig uit wat er in de gebakjes zat en bood ons zelfs toeristische informatie aan.

Lamia is een gewone Griekse stad aan de voet van een bergrug zonder toeristische poespas.

Lamia 2017 · 11 nieuwe items · Album van Marcel Bokhorst
Lamia 2017 · 11 nieuwe items · Album van Marcel Bokhorst