dec 102017
 

Het was een klein avontuur om vanuit Delphi terug naar het noorden te reizen, want de geplande bus reed niet op zondagochtend en we moesten langzamerhand wel weer richting Thessaloniki gaan reizen. In het restaurant waar ook de bustickets werden verkocht en dat ook fungeerde als een soort bushalte, kregen we advies van een wat extraverte taxichauffeur die een kopje koffie aan het drinken was. Het is altijd moeilijk om in te schatten of een advies objectief is. Eerst zou de om 16.00 langskomende bus richting Athene er driekwartier naar Levadia (Libadeia) over doen, later werd dat een uur.  We kregen ook een rit naar het treinstation aangeboden voor 70 euro, dat later 60 euro werd. Achteraf klopte de meeste dingen wel. In Levadia, waar we na drie kwartier buiten de stad langs de snelweg werden afgezet, hadden we inderdaad een taxi naar het treinstation nodig, die we gelukkig in het centrum, dat we na ongeveer een half uur flink doorlopen bereikten, vonden. Alle voorbijgaande taxi’s hadden al passagiers. De taxi bracht ons in een minuut of tien naar het afgelegen (zo’n vijf kilometer buiten de stad), maar sfeervolle treinstation. We hoorden zelfs een paar keer een uiltje tijdens het wachten. We kochten de kaartjes voor een rechtstreekse trein naar Larisssa tien minuten voor de trein stipt op tijd langskwam om 17:41, dus het was allemaal vrij krap.

In de trein kochten we wat kleine dingetjes te eten en een vers gezette koffie, echt waar! Buiten was het donker en mede door het getinte glas was er helaas weinig te zien. In theorie hadden we rechtstreeks naar Kalampáka kunnen reizen, maar dan zouden we erg laat zijn aangekomen. De trein had al een aanzienlijke vertraging bij aankomst in Larissa.

We hoefden geen moment te twijfelen over de allerlaatste beschikbare kamer in hotel Helena, want we wisten dat we een mooie kamer zouden krijgen en dat het ontbijt een feest zou zijn! Op booking.com hadden we al gezien dat er geen aanbiedingen waren, ook niet van andere hotels,  en dat veel hotels al vol waren (zover als dat dan klopt op booking.com). We kregen een suite die normaal 180 euro per nacht zonder ontbijt kost voor een fractie van dat bedrag met ontbijt. Geen reden tot klagen dus!

In Larissa was het ruim vijf graden kouder dan in Delphi (’s nachts onder nul, overdag zo’n 12 °C), ondanks dat het honderden meters lager ligt. Het zonnige weer maakte echter veel goed. Het was geen slechte keus om naar het zuiden te reizen.

In de lange straat van het station naar het hotel staan opmerkelijk genoeg allemaal Japanse notenbomen (Ginkgo biloba). De afgevallen gele, waaiervormige bladeren waren nog nat van de regen die ’s nachts was gevallen. Sommige bomen hadden nog groene bladeren, anderen waren inmiddels kaal.

’s Ochtends wandelden we kris kras door de stad, onder andere door een nu herfstig park langs een rivier. Op zondag zijn de meeste winkels dicht, zelfs in een grote stad als Larissa. De Byzantijnse kerken klinken en beetje als een moskee, maar dan met minder volume. Het gezang was niet altijd even zuiver.

Tussen de middag aten we een broodje Griekse salade en dronken we een “café Gallico” (Franse koffie), die goed smaakte. Later in de middag aten we uitgebreider, omdat we tijdens het avondeten in de trein zouden zitten. Vaak kregen we de bon voor het eten en drinken vooraf in een klein stalen bekertje. Meestal is er een bedragje van 50-100 cent per persoon voor het couvert dat inclusief water en brood en vaak een klein hapje, zoals olijven en yoghurt is.

@Barend: leuk dat je weer meeleest!

Larissa II 2017 · 30 nieuwe items · Album van Marcel Bokhorst
Larissa II 2017 · 30 nieuwe items · Album van Marcel Bokhorst