dec 292008
 

Vandaag zijn we doorgereisd naar Tirupati in het zuiden van de deelstaat Andhra Pradesh. De ongeveer vier uur durende busreis (met overstap) was in een goede bus en gedeeltelijk langs het spoor. De overgang van de ene naar de andere deelstaat ging bijna ongemerkt (een open slagboom en een paar politieagenten). De mensen lijken hier nog aardiger te zijn. Onze kleine rugzakken werden netjes in het zicht weggelegd, zodat we wat comfortabeler konden zitten en we werden van de ene naar de andere bus gebracht.

Het eten is hier een beetje anders en wat scherper gekruid. Het concept is hetzelfde, rijst op een bananenblad met saus, groenten en dergelijke in metalen kommetjes eromheen. De sauzen varieren in aantal en soort, maar er is vrijwel altijd sambar en curd bij. Ik eet meestal met de rechterhand (de linkerhand is hier voor ander, minder hygiënisch, gebruik), maar als je om een lepel vraagt, is dat vrijwel nooit een probleem. Vanavond moesten we als zeldzame toerist (in Tirupati komen vrijwel alleen Indiase pelgrims) met de manager van restaurant Vijaya Bhavan op de foto. Dat is geen probleem, want wij fotograferen, soms stiekem, maar meestal gevraagd, tenslotte ook de mensen hier.

Morgen gaan we proberen om naar de Tirumala Venkateswara tempel te komen. Deze tempel wordt door gemiddeld 60.000 mensen per dag bezocht en is daarmee waarschijnlijk de meest bezochte bedevaartsplaats van de wereld.