jan 012009
 
Maharaja’s Palace, Mysore

Maharaja’s Palace, Mysore

Vandaag hebben we na een goede nachtrust in het enigszins gehorige hotel Dasaprakash de stad Mysore (tegen de één miljoen inwoners) in de deelstaat Karnataka verkend. Gisteren bezochten we al de kleurijke Devaraja bazar met vele stalletjes met fruit en exotische groeten, bloemen, kruiden, maar ook potten en pannen en wierrook.

Vandaag bezochten we het door de Engelse architect Henry Irwin ontworpen, indrukwekkende Maharaja’s Palace in Indo-Saracenic style. De bouw van het paleis duurde 15 jaar en werd voltooid in 1912. Het mooiste vonden wij het gekleurde glas met afbeeldingen van o.a. pauwen. Jammer was dat we alleen van de buitenkant foto’s mochten maken. Eigenlijk vonden we het rustiger Jayachamarajendra Art Galery in het Jaganmaham Palace met zijn collectie curiosa, schilderijen en muziekinstrumenten leuker. We weten nu in ieder geval hoe een Tambura, Veena en de meer exotische Dilruba eruit zien. We kochten daar een kleine Ganesha, gesneden uit sandelwood.

Het nieuwjaar werd vannacht met wat vuurwerk ingeleid. Het duurde maar even en er was geen siervuurwerk. Wel wensen de mensen je hier een “happy newyear“. Als jij ze voor bent, komt er meestal een mooie glimlach tevoorschijn.

Ook in deze grotere stad lopen zoals overal de koeien en stieren los op straat. Zij zijn gewend aan het verkeer en het verkeer aan hen. We zien ze regelmatig van kleine vuilnishoopjes eten. Vandaag zagen we een koe de bloemen van een scooter eten. Dit werd niet echt op prijs gesteld; de koe werd dan ook weggestuurd. Koeien staan hier symbool voor vruchtbaarheid en verzorging.

Deze post moest trouwens over, vanwege een stroomstoring. Die komen hier regelmatig voor, maar dit keer duurde het wat langer dan anders. De stad ziet er dan in het donker spookachtig uit, met wat lampen op batterijen en de lichten van het verkeer. Sommige winkels hebben een dieselgenerator(tje). Het internetcafé helaas niet …