apr 112006
 

Vannacht hebben we in een goed hotel (met zwembad) in het centraal gelegen Valladolid geslapen. Vanaf Cancún is het ruim drie uur met een airconditioned bus (koud!) over een rechte weg (ruta 180) door een vlak landschap met links en rechts veel groen (hoewel het droge seizoen bijna aan zijn einde is).

“Estados Unidos Mexicanos”  is vergeleken met bijvoorbeeld Peru een relatief rijk land, hoewel het verschil tussen de voor ons tot nog toe onzichtbare armen en rijken enorm groot is. Voor ons is dat goed te merken aan de prijzen (een hotelovernachtig kost zo´n 20-30 euro). De nabijheid van de Verenigde Staten zal daar ook wel toe bijdragen, hoewel je ook zou kunnen spreken van een verborgen slavernij, omdat de mexicanen veel gewassen verbouwen en veel arbeid verrichten voor de Amerikanen.

Het eten is goed en uiteraard pittig gekruid (geheel passend bij het klimaat). De mexicanen zijn ronde (vaak ook letterlijk) en vriendelijke, maar enigszins gesloten mensen. Op straat worden we nauwelijks lastig gevallen.

Vandaag gaan we proberen om de Maya ruines Ek´Balam te bezoeken. Morgen gaan we misschien naar het vogelparadijs bij Rio Lagartos in het noorden. Een goede gelegenheid voor Hanneke om haar nieuwe telelensje uit te proberen.