apr 182006
 

Reizen is leuk, hoewel er ook momenten zijn van afzien, zoals gisterenmiddag ruim 3 uur lang in een snikhete en oncomfortabele collectivo zitten. De wind die naar binnen blies was gewoon föhnheet. 30 seconden stilstaan was bijna niet uit te houden.
 
Ondertussen zijn we een stuk dieper Mexico ingereisd. Eerst van Campeche naar Palenque (365 km, ca 6,5 uur) en gisteren naar San Cristóbal (210 km, ca. 5,5 uur). We zijn van plan om via Guatemala en Belize terug naar Cancún te reizen.
 
Palenque (=omringd door bomen) is één van de grootste en mooiste Maya ruïnesteden van Mexico (klassieke periode: 300-600 na Christus). We waren er vroeg, te vroeg, we moesten bijna een uur wachten, voordat we naar binnen mochten. Als troost mochten we na registratie gratis naar binnen, omdat het (paas)zondag was. Het ochtendlicht was gelukkig nog mooi en de tempels zeer indrukwekkend. Ook het uitzicht op de tempels, zowel naar beneden als naar de horizon was fantastisch. Het museum, zo´n beetje 1,5 km verderop aan het einde van een dalend pad door ruig en rumoerig oerwoud met enorme bomen, was niet groot, maar wel de moeite waard. Het mooist vond ik de wierrookbranders van aardewerk (ca. 1 meter hoog) en de jade voorwerpen voor het hiernamaals.
 
Vandaag gaan we het aanzienlijk koelere San Cristóbal verkennen (2200 m), dus wordt vervolgd …