apr 222006
 

Gisteren waren we in het meer toeristische Antigua, tot in de 18e eeuw de hoofdstad van Guatemala. De straten met kinderhoofdjes remmen het verkeer, waardoor het lekker wandelen is in deze mooie, pastelkleurige en fotogenieke stad. Net als in Xela kan je hier goedkoop spaans leren. De stad telt veel kerken en kerkruïnes (vanwege een grote aardbeving in 1773; dit is ook de reden dat Antigua niet meer de hoofdstad is). Om de stad zijn drie grote vulkanen (die vanwege wolken helaas niet zichtbaar waren; één zou voortdurend vuur spuwen).

Vandaag zijn we via Guatemala stad naar het noorden, naar Cobán (1320 m) gereisd. Het klimaat is hier heel anders: vochtiger en dus groener. Het uitzicht op het groene berglandschap vanuit de bus was een lust voor het oog. We zijn dus af van het stof in de zuidelijke streken. Als er in Nederland sprake is van een fijnstof probleem, is er hier sprake van een fijnstof ramp. De oude amerikaanse schoolbussen die hier ingezet worden voor langere afstanden, doen daar nog een flinke schep bovenop. De schreeuwende motoren braken voortdurend roetwolken uit. En hoezo maximum aantal toeren?

We zijn nauwelijks twee weken van huis weg, maar het lijkt wel een eeuwigheid. Er is hier zoveel te zien en te beleven! Elke stad heeft zijn eigen sfeer:

  • Huehuetenango: donker, ondanks de kleurige gevels en uithangborden, maar de mensen zijn lichtjes van vriendelijkheid, zeker komend vanuit Mexico
  • Quetzaltenango: naar mijn gevoel onevenwichtig, maar niet op een lelijke manier
  • Antigua: open, prikkelend elektrisch, misschien wel door het hoge gringo gehalte of door de drie omringende vulkanen

Ook de namen van de dingen zeggen dingen:

  • In de bergen: Aldea Buena Vista (gehucht mooi zicht) en Aldea Aqua Dulce (gehucht zoet water)
  • In de stad: Farmacia La Salud (apotheek de gezondheid), Panaderia La Esperanza (bakkerij de hoop) en Tienda La Bendicíon (winkel de zegening)
  • Langs de weg: Tienda El Viajero (winkel de reiziger), Gasolinera Cerro Lindo (bezinestation mooie hoogte)

De munteenheid is in Guatemala de Quetzal, dat ook de naam van een kleurijke zeldzame vogel is. Zouden de veren van de vogel vroeger als betaalmiddel zijn gebruikt?

In de reisgids las ik dat de eerste bewoners van Centraal-Amerika waarschijnlijk mongoliërs waren. Als je naar de indianen kijkt, kan je dat er best in zien.

Reizen is een soort kuur: veel zon, veel beweging, matig en natuurlijker eten zorgen voor een soort reiniging.

Helaas hebben we niet zoveel de tijd om Guatemala buiten de makkelijk bereikbare steden te verkennen. Hier zijn is een soort mini vakantie binnen een vakantie. Dit land is zeker de moeite waard om uitgebreider te verkennen. Misschien is dit wel het leukste land van Centraal- en Zuid-Amerika!