okt 042010
 

Via Kotel (Котел) en Burgas (Бургас) reisden we zo’n 150 km met drie minibusjes in ruim drie uur naar het mooie stadje Sozopol (Созопол) aan de Zwarte Zee kust. We overnachtten in een prachtige kamer met 180 graden zicht op de zee. Het bekende, heel toeristische, on-Bulgaarse Sunny Beach kunnen we in de verte zien. Grote meeuwen en af en toe een Aalscholver vliegen op korte afstand voorbij. Enige tientallen meters lager breken de golven op de grote rotsen. De zonsopgang konden we vanuit het bed zien. Hoewel het al begin oktober is, is de temperatuur hier overdag nog goed (15-20 graden). We hebben heerlijk op ons gemak op het balkon ontbeten.

Sozopol is vrij toeristisch, zoals vrijwel de gehele Zwarte Zee kust, maar het seizoen is voorbij en de mensen zijn nu bezig met het repareren van hun boten of met het hakken en zagen van hout. Het stadje ligt veilig op een rotsachtig schiereiland en werd al in 611 voor Christus gesticht door Griekse kolonisten, die het Apollonia Pontica noemden, naar hun god Apollo. Voor die tijd werd het al bewoond door de Thraciërs. Het stadje is verschillende keren veroverd, vervallen en verlaten en kreeg zijn huidige naam van de Byzantijnen. Pas in de negentiger jaren kwam het toerisme langzaam op gang. Er zijn nog veel beschermde, oude houten huizen, die gebouwd zijn op een gestapelde stenen fundering.

De Zwarte Zee dankt zijn naam niet aan de kleur, die wel enigszins grijs is, maar aan de vele scheepsrampen die hebben plaatsgevonden op het soms onstuimige water. Uit de Middellandse Zee wordt zout water aangevoerd, dat de onderste laag van de zee vormt; de bovenste laag is zoet water dat wordt aangevoerd door rivieren. De onderste laag is dood, maar in de bovenste laag leven veel dieren. In het kleine haventje kregen we van een visser twee gedroogde zeepaardjes (hippocampus). Dit zijn bijzondere, monogame diertjes, waarvan het mannetje zwanger wordt.

We dronken voor het eerst Mastika (Мастика), een brandy met anijs, die lijkt op ouzo. Brandy is net als wijn lekker en goedkoop, omdat het lokaal wordt gemaakt. Een heerlijk traditioneel gerecht is kaas op Shopski-stijl (Сиренe по шопски): schapenkaas, ei, tomaat, (paddestoelen), oregano en een verse groene peper, klaargemaakt in een versierde aardewerken pot uit de oven.