nov 222010
 

Aqaba (العقبة) is een snelgroeiende grote stad in het uiterste zuiden van Jordanië. De stad is inmiddels groter dan het Israelische Eilat (>100.000 inwoners) aan de overkant van de Rode Zee.

Aqaba ligt in de zogenaamde Special Economic Zone (ASEZ), waar lagere belastingtarieven gelden. De stad is dan ook een winkelparadijs voor de wijde omtrek. Er worden o.a. luxe goederen en mooie sieraden van zilver, koralen en schelpjes verkocht.

Overdag is het hier nu ca. 30 graden en ‘s-nachts zakt de temperatuur naar zo’n 20 graden. Met de wind van de zee is het best aangenaam, hoewel het vrij vochtig is.

We sliepen een nacht in het vrij eenvoudige al-Khouli hotel, niet zo ver van de Sherif al-Hussein bin Ali moskee in het centrum van de stad en een nacht in het ruime, maar niet heel schone al-Safa hotel, dichtbij de wat luxere Trust bus naar het noorden (Amman, Irbid en Azraq).

Het eerste wat we deden was het afspoelen van al het rode stof van Wadi Rum onder de douche. Ik heb ook gelijk al onze stoffige kleren gewassen. In deze warmte drogen zelfs spijkerbroeken snel.

We bewonderden de zonsondergang op het strand en bij de hoogste vlag van de wereld (137 meter; 7 meter hoger dan die in Amman).

We zijn een dag en een nacht naar Bedouin Garden Village geweest, een prettige verblijfplaats aan de Rode Zee ten zuiden van Aqaba. Het onderwaterleven is hier bijzonder interessant. We hebben dan ook een paar keer gesnorkeld. We zagen vele soorten koralen en, vaak felgekleurde, vissen. Het leukst vond ik een enigszins gevaarlijke gewone koraalduivel (Pterois volitans). Ook leuk was dat er een paar keer een grote school kleine, bijna doorzichtige visjes om mij heen zwom. Verder hebben we wat in de zon gelegen. In een Islamitisch land is dat zelden mogelijk. De mensen houden hier meestal alle kleren aan als ze naar het strand gaan, zelfs als ze gaan zwemmen.

Toen we teruggingen naar de stad, ging het mini-busje eerst naar de grens met Saoedi-Arabië. Hier is een grote kaliumfabriek. Kalium (potassium) is één van de weinige grondstoffen van Jordanië met enige waarde. Het wordt o.a. voor kunstmest gebruikt.

We vonden weer een geocache met daarin de travel bug Annie Anemone, die we meenamen om ergens anders weer achter te laten.