mrt 042007
 

Na Trujillo zijn we naar Boconó (50.000 inwonders, 1220 meter) gegaan, een klein en gezellig stadje in het Andes gebergte. De sfeer is daar meer proviciaal; de mensen zijn daar nog steeds enigszins gesloten, maar wel wat vriendelijker. Het klimaat is daar door de hoogte ook wat aangenamer. Het transport van en naar de dorpjes in de omgeving gebeurt m.b.v. oude amerikaanse jeeps. Twaalf personen per hobbelige rit. De stad is er overdag vol van: leuk om te zien.

Later bezochten we Niquitao (5.000 inwoners, 1260 meter), een klein, rustig dorpje, vlakbij de hoogste berg van de provincie: La Teta (het hoofd) de Niquitao (4006 meter). Op zoek naar onderdak kwamen we bij een venezolaans stel terecht, de gehandicapte zeeman Rafael (hij mist een been door een auto-ongeluk) en zijn wat jongere vrouw Eva. We hebben wat gepraat en gegeten. Hanneke heeft geholpen met koken; ze heeft voor het eerst arepas gemaakt (maïspannekoekjes). Geslapen hebben we in de vrij primitieve Posada van de buren. De dag erna hebben we wat in de omgeving gewandeld. Er is een indrukwekkende ijzeren brug, Viaducto Agrícola, 80 meter boven het stroompje El Molino. Bij het ijskoude stroompje hebben we even in de zon gezeten (de zon is hier erg sterk voor onze nog te bleke huid) en onze voeten gebaad.

De volgende dag reisden we door naar Jajó (4.000 inwoners). Het was een prachtige en avontuurlijke tocht door de bergen (bijna tot 3800 meter). We reden achterop kleine vrachtautootjes mee en het laatste stuk met een grotere camión (vrachtauto). Jajó is een leuk, slaperige bergdorpje met rondom bergen en één kant op een mooi, wijds uitzicht, waar we van het balkon van de Posada van hebben genoten.

Nu zijn we na een spectaculaire bustocht door de bergen (met een pas van 4007 meter de hoogste weg van Venezuela) in Mérida (300.000 inwoners, 1630 meter), een grotere stad in de nabijheid van Pico Bolívar (5007 meter), de hoogste berg van Venezuela. Morgen blijven we daar. Daarna gaan we vier dagen op safari op de vlakte (savanna) die ongeveer éénderde van Venezuela beslaat (Los Llanos). We hopen onder andere Capibaras te zien. Na de safari laten we ons waarschijnlijk in de hoofdstad van de gelijknamige provincie Barinas afleveren.