mrt 082007
 

Op de vlakte (Los Llanos) heb ik drie nachten in een hamaca (hangmat) geslapen (Hanneke vanwege haar rug in een bed). We hebben veel vogels gezien, die zijn er in overvloed, zo´n 360 soorten, klein, groot, onopvallend of juist fel gekleurd, b.v. rode ibis (Eudocimes ruber). Een ochtend hebben we daarvoor in een boot doorgebracht. Op de rivier, een zijtak van Rio Apure, zagen we ook vele kaaimannen (Caiman crocodylus), iguanas, enige schildpadden (hier niet zo groot) en heel leuk: speelse zoetwater dolfijnen (tonina of Inia geoffrensis). Ook de capybara, een heel groot knaagdier, hebben we gezien, in het campamento hadden ze ook vier kleine weesjes.

´s-Middags was er steeds een siesta om de warmte te ontlopen (30-40 graden). Op een namiddag werd er met stokken in ondiep water naar een anaconda gezocht en gevonden: eentje van 7 meter lang en zo´n 20 cm dik! We mochten hem op onze schouders dragen. We kwamen er ook één tegen die bezig was om een kaaiman op te eten. Die werd met rust gelaten, omdat dat veel energie kost.

Een dag later hebben we met een klosje, een lijntje en een haakje gevist op piranhas voor het avondeten. We hebben er beide enige gevangen. Ze zijn wel lekker, maar ze hebben veel graten. Dezelfde dag hebben we in de namiddag in het mooie, uitgestrekte landschap een uur of drie paardgereden; tot groot genoegen van Hanneke, die gelukkig niet zo´n last had van haar allergie.

Nu zijn we weer terug in een grotere stad: Guanare, de spirituele hoofdstad van Venezuela (de mensen uit de wijde omgeving ondernemen pelgrimstochten hier naartoe). Wat we hierna gaan doen, weten we nog niet precies.