sep 252011
 

Met een mooie mototaxi en een bus gingen we in drie kwartier naar het kleine plaatsje Supe. We gaan slapen in hotel Caral. De kamer is prima en zeker naar onze normen gemeten goedkoop (ca. 10 euro).

‘s-Middags at ik mijn favoriete gerecht, cevice. In feite is dit rauwe vis bereid met limoensap, meestal met veel koriander of in dit geval met rode ui. Ik heb dit gerecht tijdens een eerdere reis al heel vaak gegeten en ik ben er nog nooit ziek van geworden.

Met een colectivo (gedeelde taxi) gingen we in een half uur met ruim 80 km/u over een onverharde weg langs Rio Supe naar Caral. Langs de rivier is een groene oase met o.a. suikerriet, maïs en rode pepers, die in grote hoeveelheden lagen te drogen in de zon. Buiten de oase zijn er alleen zand en rotsen. Na het dorpje werden we afgezet en moesten we te voet verder. Eerst over een nieuwe stenen brug over de nu droge rivier, daarna een stukje langs de rivier terug en tenslotte wat omhoog. We werden omringd door verre, kale bergen. Al snel konden we de platte piramides zien, waarvoor de geschiedenis van Zuid-Amerika herschreven moet worden. De oudste delen van deze stad zijn maar liefst 4600 jaar oud! Het is veruit de oudste stad van Zuid-Amerika. De stad is pas in 1994 ontdekt en wordt nog maar weinig bezocht door buitenlandse toeristen.

Er zijn acht piramiden, waarvan er nu zes opgegraven zijn. De grootste piramide is 153,5 x 110 x 28 m. De piramides zijn in lagen in verschillende tijdsperiodes opgebouwd. De restauratie, voor een deel reconstructie, is zorgvuldig gedaan. Vanwege de kwetsbaarheid mag je alleen met een gids op de paden om de piramides heenlopen. Alle piramides hebben een trap, omdat het bovenste platte deel als tempel werd gebruikt. Er zijn skeletten van geofferde kinderen gevonden. Tussen de piramiden zijn ook huizen gevonden voor de welgestelde mensen. Uit andere vondsten blijkt dat er gehandeld werd met mensen in het oerwoud en met mensen in Ecuador, beide niet bepaald naast de deur.

Voor vervoer terug zijn we richting het dorpje Caral gelopen. Na een kwartiertje kwam een taxi ons tegemoet, die we deelden met nog twee andere mensen die ook laat terugkwamen.