sep 252011
 

Met een colectivo gingen we naar het nabijgelegen stadje Barranca om de bus naar Casma te nemen. Ondanks herhaaldelijk vragen om de kaartjes kregen we die niet. In de bus bleek waarom: we moesten in een smal, donker gangetje op een smal richeltje gaan zitten. Ik vond dat vanwege de duur van de reis en het bedrag dat we betaalt hadden onacceptabel. Met steeds luidere stem vroeg ik in het Spaans ons geld terug, bewust boven, waar de mensen zaten (beneden was het slaapgedeelte). Nadat het schreeuwen geworden was, kregen we snel ons geld terug. We stapten uit een nog half rijdende bus. Al snel stopte er een colectivo met twee vrouwen, die ons vertelden dat er in Paramonga een feest was. We hebben geen vast plan, dus gingen we naar Paramonga.

In de markthal, werden we aangesproken door een verbaasde Engelse jongen (Chris), die hier woont. Hier komen namelijk geen toeristen. Hij is getrouwd met een Peruaanse en was aan het werk. Na een kort gesprek, waarin al snel duidelijk werd dat hij huwelijksproblemen had, gingen we thee drinken met een empanada de queso (bladerdeeg met kaas) van de bakker. De Peruaanse vrouw naast ons sprak ons aan (Gisela; 37). Ze bleek ooit in Duitsland te hebben gewoond. Een paar jaar geleden was ze gescheiden, iets wat hier zeer ongebruikelijk is. Ze nodigde ons uit om in haar huis te slapen, erg aardig!

Terug in de markthal aten we ceviche met papas de Huancaina (grote plakken gekookte aardappel met lekkere gele saus) en dronken we Chicha de Mora met Chris. Daarna namen foto’s van de kleurrijke dansers op straat. Later liepen we samen met Gisela mee met de processie. Het jaarlijkse feest is vanwege de katholieke heilige La Virgen de las Mercedes. Er was muziek, een klein kinderkoor, vuurwerk, eten, drinken, een kermis en uiteraard veel mensen. Tanden laten trekken was in de aanbieding voor twee euro …

‘s-Avonds gingen we met Gisela mee naar een feest in een grote hal. Er werd gedanst op de muziek van een bigband (veel blazers en slagwerk). Er werd heel veel bier gedronken, ook door de vrouwen. We kregen een stuk schaap in een plastic bakje te eten.

Het was een mooie dag met veel unieke belevenissen en aardige mensen.