feb 112013
 

Voor de verandering vertrok de trein op tijd, alleen jammer dat de trein in het laatste uur een vertraging opliep van anderhalf uur. De banken waren dit keer niet erg hard, hoewel we wel in de goedkope ‘second seating’ (2S) klasse reisden (240 roepies ofwel ca. 3,5 euro samen voor 330 km / 5,5 uur op een gereserveerde plaats). In betere klasses konden we, zoals zo vaak, niet meer reserveren.

Het was middernacht voordat we een hotel hadden geregeld (wat altijd weer een hele papierwinkel is). Overal was het donker, omdat de stroom was uitgevallen. Hier en daar hoorden we het harde geluid van een tuffende generator van een hotel.

De volgende ochtend aten we op het dak van het hotel met uitzicht op de Taj Mahal. Het hotel (Shanti) beviel ons niet zo, de kamer was niet zo groot en vrij donker. We verhuisden daarom naar het aangenamere en vriendelijkere hotel Raj een stukje voor de zuidpoort van de Taj Mahal.

We bezochten met een rickshaw het enorme Agra fort dat gebouwd werd door de Mughal van rood zandsteen en wit marmer vanaf 1565. Op één plaats is nog een decoratie van bladgoud zichtbaar. Het fort heeft een omtrek van 2,5 kilometer! We wandelden op ons gemak over de grote binnenplaatsen van het fort. We voerden een paar eekhoorntjes met wat pinda’s. Vanuit het fort is er een mooi uitzicht op de Taj Mahal en de Yamuna-rivier beneden.

Het lukte om online (via cleartrip.com) een vliegticket van New Delhi naar Kolkata te regelen voor 24 februari (met Air India). Nadeel is dat we naar het drukke, chaotische New Delhi moeten, maar het grote voordeel is dat we niet helemaal terug hoeven te reizen naar Kolkata en daarom de gelegenheid hebben om Rajasthan te bezoeken. Het online boeken van treintickets is mij ondanks diverse pogingen nog steeds niet gelukt, dus we moeten nog steeds in de lange rijen op het station staan (hoewel er soms een speciaal loket voor toeristen is).