feb 242013
 

We namen de 22471 naar Delhi (268 km; ruim 5 uur), dezelfde zanderige trein als waarmee we vanuit Bikaner naar Churu reisden. We hadden beiden voor de helft van de reis een bank voor onszelf in de sleeper-klasse (samen 360 roepies ~ 5 euro). Onderweg zagen we mooie vogels in de Thar-woestijn. Tijdens een eerdere treinreis naar Bikaner zag ik een aantal antilopes.

We besloten om maar niet uit te stappen in Delhi Cantonment, omdat het te afgelegen was. Langs het spoor zijn daar grote sloppenwijken. We stapten uit in Delhi Sarai Rohilla, het eindpunt van de trein en de enige andere optie. We vonden twee hotels, maar besloten eerst te eten en daarna te kiezen. We lieten ons met een rickshaw naar het dichtstbijzijnde metrostation brengen (Shastri Nagar). We reisden in een comfortabele metro met airconditioning naar station Chawri Bazaar. We liepen zeker een uur in het donker langs de bazaars voor we een geschikt hotel vonden (hotel Diamond Palace, helaas aan een drukke straat bij een markt).

We sliepen onrustig door de herrie. ’s Nachts stortregende het, zodat het overdag fris en niet zo stoffig was. De volgende dag verhuisden we naar het schone en rustiger hotel Amax Inn (Arakashan Road No. 8145/6), dat goed bekendstaat. We aten zo’n beetje de lekkerste thali in een restaurantje een stukje verderop, dat zijn naam, Best of Delhi restaurant, eer aandoet.

We hadden een goed werkende televisie met internationale kanalen. We keken de matige film Deep Blue Sea op HBO, omdat we geen zin in de drukte van Delhi hadden.

In 2011 telde Delhi zonder buitengebieden 16,3 miljoen inwoners en is daarmee de achtste op de lijst van wereldsteden met de meeste inwoners.

Vanmiddag vliegen we met Air India terug naar Kolkata (AI-20; 14:30; A330-200), een vlucht van 2 uur en 15 minuten. Het kost tien keer zoveel als de trein, maar het is ook tien keer zo snel (de trein doet er ca. 24 uur over). We laten ons met de taxi brengen, want dat kost maar weinig meer dan een rickshaw naar het dichtstbijzijnde metrostation (New Delhi) en daarna met de metro naar de luchthaven en het is veel comfortabeler.