De vlucht van Amsterdam (12:30) naar Lima (17:45) met een Boeing 777-200ER van KLM duurde lang: 12 uur non-stop. Het cabinepersoneel was vriendelijk en ons vegetarische eten was beter dan gemiddeld. De stoelen zaten makkelijk en er was genoeg ruimte voor mijn benen.
Er waren lange rijen bij de Peruaanse douane, maar toch hoefden we niet heel lang te wachten. Omdat we langer dan de meeste toeristen blijven, vroegen we om een visa voor 45 dagen. De vriendelijke douanebeambte gaf ons zelfs een visum voor 90 dagen. “Ninguno problema”: geen enkel probleem.
Elk land heeft zijn eigen geuren en de geur van Lima herkende ik gelijk. De luchtvervuiling valt gelukkig mee. Lima heeft een eigenaardig klimaat. De meeste maanden van het jaar hangt er een mist over de stad, die de stad een wat sombere aanblik geeft. De temperatuur is hier vrij stabiel, zo’n 17 à 18 graden. ’s Ochtends en ’s avonds is het fris.
We werden zoals was afgesproken met een taxi naar hostal Roma in het oude centrum van Lima gebracht. Door het drukke verkeer een rit van zo’n 40 minuten. De kamer in een mooi koloniaal gebouw was eenvoudig (kast, bed, tafeltje, televisie, donkerbruine stenen vloer), maar netjes en schoon. Er was lekker warm water uit een boiler in een kleine douche. Ik controleer altijd of ze aan staan, anders heb je ’s ochtends alsnog een koude verrassing. De wc was er zo één die eerst volloopt en dan doorloopt.
We aten om half negen ’s avonds (half vier ’s nachts Nederlandse tijd) bij een Chifa (Chinees) een paar blokken richting het centrale plein (plaza de Armas of plaza Mayor). Ik at rijst met geroerbakte groenten en gefrituurde vis en dronk thee anís. De chinezen zijn hier vrijwel altijd goed en vaak wat luxer dan de vele, kleine familierestaurantjes, waar je voor ongeveer anderhalve euro soep, eten van een vast menu en een zelfgemaakt (kruiden)drankje krijgt (cebada).
Uiteraard werden we door het tijdsverschil vroeg wakker, zes uur ’s ochtends, rond het middaguur Nederlandse tijd, wat nog meevalt. We ontbeten in een cafeetje even verderop. Een warm broodje kaas, een gebakken ei en thee en koffie met que-que (cake), op de menukaart vermeld als keke, met de letter k die in het Spaans eigenlijk niet bestaat. De koffie smaakt uiteraard anders dan thuis en is heel herkenbaar als je hier al eens geweest bent.
We bezochten de gezellige Chinese marktbuurt en we slenterden door de opvallend schone straten. Lima voelt heel vertrouwd. Het Spaans gaat mij gemakkelijk af. Het is al mijn vierde reis naar dit op 20 na grootste land van de wereld, waar altijd wat nieuws te zien is en volgens velen de mooiste bergen van de wereld heeft.
We staken Rio Rimac over, waar werkzaamheden plaatsvinden om de rivier door tunnels te leiden. De rivier is verlegd naar een smal kanaal. De stroom van auto’s op de weg naast het kanaal lijkt groter te zijn dan de stroming van de rivier. We aten in distrito Rimac in een familierestaurantje.
We regelden mobiel internet bij Claro, wat eenvoudiger en sneller ging dan de vorige keer. Het is wel zaak om je van tevoren te laten informeren over de bundels en om de juiste toegangsgegevens (APN) bij je te hebben, want in de winkel kunnen ze je hier meestal niet mee helpen.
Naam: Claro
APN: claro.pe
Gebruikersnaam: claro
Wachtwoord: claro
Hallo, ben je reisverhaal aan het lezen en heb hier n vraag over.
Hoe regel je dat precies met mobiel internet?
En ben je in Peru wel bereikbaar op je mobiel??
Hoop dat je me hier antwoord op kan geven.
En bedankt voor je reisblog! 🙂
Internet is relatief makkelijk te regelen, stap een officiële Claro (of Movistar) winkel binnen en het lukt je wel. Ik gaf het Peruaanse nummer dat ik kreeg door aan de mensen in Nederland, zodat zij mij in noodgevallen konden bellen (was gelukkig niet nodig).
Lijkt me idd wel handig. Gewoon n prepaid vanuit nl meenemen?
En mijn abb. Telefoon werkt deze gewoon in Peru??
Een prepaid nummer uit Nederland werkt waarschijnlijk niet in Peru en als het al werkt is het waarschijnlijk heel duur in gebruik. Het is beter om een Claro of Movistar prepaid SIM-kaart te kopen en internet op dit kaartje te laten activeren. Opladen kun je vrijwel overal in Peru.
Ik bedoelde eigenlijk of ik dan prepaid toestel mee moet nemen en dan in peru n lokale sim kaart te kopen en erin plaatsen. Klopt dat?mijn andere telefoon met abonnement werkt die wel gewoon daar?
Bedankt voor je antwoorden:-))
Je kunt je eigen toestel meenemen, maar je moet wel controleren of jouw toestel het Peruaanse netwerk ondersteund.
Of je toestel/abonnement werkt in Peru, kun je het beste aan je provider vragen.