okt 232013
 

De busreis van Cusco naar Pisac (Pisaq; 2970 m) in de Valle Sagrado (heilige vallei) duurde slechts een klein uurtje.

We vonden al snel een goed onderkomen in hospedaje Samana Wasi. Het was een ruime kamer die aangenaam naar cederhout rook.

We bezochten het kleine museo comunitario de Pisac, dat een aardig beeld van de gebruiken en de omgeving gaf. Er was een aantal kleine mummies.

Na een hapje eten, soep, bonen, rijst en een gebakken ei, namen we een taxi naar de citadel van Pisac (ca. 3500 m). De grote citadel ligt hoog boven een vruchtbare vallei, dus er zijn prachtige uitzichten. Ver beneden is rio Vilcanota/Urubamba. Er zijn uitgestrekte landbouwterrassen en veel vervallen bouwwerken. Ongeveer halverwege is Intihuatana met de Templo del Sol/de la Luna (tempel van de zon/maan). Het kostte ons een hele middag om alles te bekijken en over eindeloze trappen af te dalen naar het stadje, ruim 500 meter lager. Als je hoogte/dieptevrees hebt of zwakke knieën kun je dit beter niet doen, maar ik had dit niet willen missen!

We hadden geluk met het bewolkte weer. De temperatuur in Pisac is aangenamer dan in het koelere Cusco.

Aan het einde van de dag liepen we nog over de beroemde markt. Als je op zoek bent naar een trui, handschoenen of een muts, of naar edelstenen of naar een tas, dan kun je hier je hart ophalen.