jul 302015
 

De reis naar Schiphol zorgde voor een probleem, want door een koperdiefstal reden er geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag. Ik ben met de trein naar Rotterdam CS gegaan en heb de metro naar Den Haag CS genomen. Eerst maar zover als mogelijk komen, was het idee. De metro doet er slechts een kwartier langer over dan de trein en er reden gewoon treinen tussen Den Haag CS en Schiphol. Ik was dus maar ruim een kwartier later op Schiphol dan gepland, dus dat viel erg mee!

Onderweg sprak ik met Joshua, een jongeman uit Dordrecht die samen met mij hetzelfde probleem had, maar naar Zoetermeer moest en voor dezelfde oplossing koos.

De vlucht naar Tallinn in een Bombardier CRJ 900 duurde maar twee uur. Ik had vooraf een stoel bij een nooduitgang gekozen, dus ik had lekker veel beenruimte! De vlucht was geboekt bij KLM, maar werd door Estonian Air uitgevoerd.

Thuis heb ik mijn telefoon open gehad om te kijken of de batterij makkelijk te vervangen was. Hoewel dit relatief eenvoudig is, wilde ik het risico zo kort voor een reis niet nemen. Helaas merkte ik dat de GPS het niet goed meer deed. In het vliegtuig heb ik de telefoon met een AH-bonuskaart weer open gemaakt en de contactjes van de GPS-antenne iets verbogen een nu doet de GPS het gelukkig weer goed!

In Tallinn regende het, daarom heb ik bus 2 naar het centrum genomen en ben ik verder te voet langs de oude stad naar hotel von Stackelberg gegaan. Ik moest even op de kamer (209) wachten, omdat it iets vroeger was dan de eerst mogelijk check in tijd.

image

image

Daarna ben om teruggelopen naar het winkelcentrum Viru, waar ik mobiel internet via de provider Elisa regelde (1 euro voor een prepaid SIM-kaart en 5 euro voor 1 maand, 50 GB, 2 MBit/s, geen identificatie nodig) en wat kleine dingen, zoals water, kocht.

Op de terugweg verkende ik de oude, middeleeuwse stad, maar toen het weer begon te regenen ben ik terug naar het hotel gegaan. In de ruime hotelkamer is een mooie, eikenhouten vloer, luxe bedden, een luxe (bubbeltjes) bad, de muren van de douche zijn met leisteen bekleed en er is zelfs centrale verwarming.

’s Avond werd Hanneke naar het hotel gebracht en aten we heerlijk in het restaurant Rataskaevu 16. Hanneke at een elandbiefstuk en ik gebakken zalm. Het was lekker en mooi klaargemaakt.

image

Estland is een aangename ervaring. De Esten zijn aardige, iets afstandelijke, zorgvuldige mensen en kwaliteit staat hoog in het vaandel. De architectuur is mooi en anders dan elders. De straten zijn schoon en ruim. Er is veel groen en er zijn mooie parken met veel heerlijk geurende lindebomen, maar in de grotere straten zijn er ook relatief veel auto’s. Er rijden hier nog trolleybussen i.p.v. trams. Voetgangers wachten op het groene licht, hoelang het ook duurt. Het eten is van hoge kwaliteit, maar de koffie is niet erg naar onze smaak. Het weer valt wat tegen, maar het is niet koud en het regent niet de hele dag en de vooruitzichten zijn beter.

image

image

image

image