aug 092015
 

In ongeveer twee uur reisden we met een bus van het aangename stadje Cēsis naar de hoofdstad Riga. De buschauffeur riep de nummers van de zitplaatsen af. Het klonk autoritair, maar het was waarschijnlijk goed bedoeld, want er waren ook mensen die nog een plaatsbewijs bij de chauffeur moesten kopen.

image

Op het busstation, vlakbij de markt, kochten we een dagkaart voor het openbaar vervoer (24 uur geldig vanaf de eerste reis, 5 euro) en reisden in ongeveer 10 minuten met een trolleybus naar Happy hostel in een buitenwijk aan de andere zijde van de Daugava rivier.

image

image

image

Een dikke meneer bij de receptie, die uitgebreid en boos? aan het telefoneren was, vroeg of we de boeking bij booking.com wilden annuleren, maar omdat er voor ons geen voordelen en alleen maar risico’s waren, hebben we dit niet gedaan. Ik begrijp de vraag wel, want de commissie die booking.com, vraagt, is vrij hoog (tot wel 20%). We gebruiken booking.com bij voorkeur niet, maar in de zomermaanden zijn de hotels in Riga druk bezet en loop je dus het risico lang te moeten zoeken naar een leuke overnachtingsplek.

We namen een trolleybus (met airconditioning) terug naar het busstation en aten een klein hapje. We liepen op goed geluk wat rond. Er zijn hier onvoorstelbaar veel mooie en bijzondere Art Nouveau (=Jugendstil) gebouwen. Riga wordt met een reden het Parijs van het noorden genoemd.

image

image

image

Daarna gingen we naar het middeleeuwse, toeristische gedeelte van Riga, waar we uiteraard Râtslaukums (Blackheads’ house) bezochten.

image

image

In de middeleeuwse kern van Riga zijn er heel veel mooie gebouwen.

image

image

Uiteraard sloegen we het monument van de vrijheid niet over.

image

Wat andere foto’s: een tunnel van het treinstation en een ijzeren lantarenpaal van Sovjet-kwaliteit.

image

image

Op een eiland in de Daugava rivier is er een enorme, indrukwekkende TV-mast, waar ik helaas nog geen foto van heb. De toren is 368 meter hoog en daarmee derde hoogste constructie in Europa (ter vergelijk: de Eiffeltoren is maar 300 meter hoog). De bouw kostte tien jaar. De toren heeft speciale dempers om zonder vibraties een windsnelheid van 160 km/uur te weerstaan en zou een aardbeving van een kracht van 7,5 op de schaal van Richter moeten kunnen overleven. De geplande levensduur is maar liefst 250 jaar.

Het was een warme en benauwde dag (31 graden). Riga is een aangename grote stad, waar veel te zien en te doen is voor een niet teveel verwende reiziger. We komen hier nog terug om naar huis te vliegen en dan zijn we van plan om het kasteel te gaan bezichtigen.