aug 112015
 

Na een typisch Lets ontbijt in het mooie Hercogs Jēkabs hotel, waar we volgens mij de enige gasten waren, liepen we naar het busstation aan de rand van het stadje, ongeveer een kilometer terug. De bus van negen uur naar Daugavpils stond al klaar en we mochten er snel in (betalen aan de chauffeur, ook een klein beetje voor onze rugzakjes).

image

We arriveerden vrijwel op de minuut af op de geplande tijd van 10:50. We keken gelijk voor een bus naar Vilnius (enkele) en op het nabije treinstation voor een trein naar Vilnius (geen).

image

Na een lekker kopje koffie gingen we op een slaapplaats uit, waarbij onze voorkeur uitging naar een hotel op loopafstand van het busstation, omdat onze bus om 7:15 ging. We bekeken eerst hotel Erfolg, waar we bij wijze van uitzondering joviaal werden ontvangen. Het hotel was niet erg gezellig, later zeiden ‘doorgangshok’, dus we besloten om ook een kijkje te nemen in het nabij gelegen hotel Biplan en waren blij dat we dat deden. Wat een kwaliteitsverschil voor grofweg hetzelfde geld! Hotel Biplan is zijn drie sterren gewoon waard.

image

We aten en dronken wat bij Cili pica (pica = pizza), een keten met een erg mooie menukaart, meer een boekwerk, waar we al een goede ervaring hadden.

image

De titel van deze weblog is bedoeld om tegenwicht te bieden aan de algemene opvatting dat Daugavpils grijs en saai is, waar naar mijn mening helemaal niets van klopt en zeker niet in de zomermaanden.

image

image

image

image

image

Voor de urbex-liefhebbers is er hier ook meer dan genoeg te beleven.

image

image

image

En ook typische Sovjet-architectuur ontbreekt hier niet. Voor de liefhebbers van grijs en functioneel en haters van elegantie.

image

image

image

Helemaal geweldig is het fort van Daugavpils (Cietoksnis Daugavpils). We kwamen er met een oude, ijzeren en rammelende tram 3 met een chauffeuse en een conductrice voor drie passagiers (43 cent, graag gepast betalen).

image

image

Het fort zelf heeft een interessante geschiedenis en is bijzonder fotogeniek, zeker voor urbex-liefhebbers.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Graffiti is ook kleurrijk.

image

image

image

image

image

image

Moe van het rondlopen, reden we met een minibus, wederom met een chauffeuse, terug maar het centrum.

Wij zijn in ieder geval blij dat we Daugavpils hebben bezocht. We hebben er niet genoeg tijd meer voor, maar anders zouden we het merengebied in het zuidoosten van Letland hiervandaan bezoeken.

Het weer was weer uitstekend, 25 graden en zonnig.