dec 282008
 

Gisteren zijn we doorgereisd naar het wat grotere Kanchipuram (tegen de 200.000 inwoners, ook wel Kancheepuram). Het busstation was erg druk, teveel mensen stonden al klaar om zich in onze bus te wurmen. Reizen met de bus is wel lekker vrij, want je hoeft vooraf geen kaartjes te kopen; je betaalt simpelweg in de bus.

We overnachtten in een lekkere ruime kamer in het middenklasse MM hotel, waar we vandaag ook nog blijven. Er is zelfs warm water en vanochtend vroeg werd The Hindu onder de deur door geschoven.

Vaikunta Perumal, Kanchipuram

Vaikunta Perumal, Kanchipuram

Vanochtend bezochten we met een autorickshaw vijf mooie, heel verschillende tempels, respectievelijk Kailasanathar, Sri Ekambaranathar, Kamakshi Amman, Vaikunta Perumal en Devaraja Swami. Alle tempels zijn aan Vishnu gewijd, behalve Kamakshi Amman, die gewijd is aan Parvati. Deze tempel vonden wij de prettigste uitstraling hebben. De minst prettige tempel vonden wij de oorspronkelijk 1000 pilaren tellende Devarajaswami, vanwege een behoorlijk materialistisch ingestelde priester die ons rondleidde. Hij stuurde devote hindoes op een ruwe manier weg, zodat wij een paar onbelangrijke foto’s konden maken. Delen van sommige tempels zijn in de 7e en 8e eeuw gebouwd.

Kanchipuram staat bekend om zijn zijde, die in de wijde omgevingen in fabriekjes wordt geweven, gelukkig in afnemende mate door kinderen. Uiteraard bracht onze rickshaw-chauffeur ons bij één van de vele winkeltjes. We hebben even gekeken, maar zijn vrij snel weer weggegaan. De goedkopere sjaaltjes waren gewoon van synthetische materialen. Gelukkig werd er niet op een onprettige manier aangedrongen.

India blijft iedere dag weer boeien. Er zijn altijd veel mensen van verschillende afkomst, met verschillend uiterlijk en verschillende kleding in beweging. De meeste vrouwen dragen een half truitje met daarover een sari. De meeste mensen zijn slank/mager, maar sommigen zijn ronduit dik. Er zijn veel bedelaars, vaak jonge vrouwen met een kindje in de armen, maar ook oudere en soms mismaakte mensen. De meeste mensen zijn vriendelijk, maar vooral op de wat meer toeristische plekken zijn er soms vervelende, aandringende en vastklampende mensen.

  3 Responses to “Kanchipuram”

  1. Wow lijpe site template, waar heb je die vandaan als ik vragen mag?

    • Het gebruikte WordPress theme is het niet meer verkrijgbare ‘Booklog’ theme met veel aanpassingen.

  2. Hoi Marcel en Hanneke! Wat herken ik veel van mijn eigen reizen! De auto-rickshaws zien er nog precies zou uit als in 1980 geloof ik. Toen toeterden ze als bezetenen en als de benzine bijna op ws vulden ze de tank bij met wat spuug zodat hij nog een kilometer verder kon komen. Is dat nog steeds zo? En de bedelaars! Roepen ze nog altijd ‘Baba bakshies baba bakshies?’ Gebruiken ze nog steeds soms hun eigen kinderen om extra medelijden op te wekken? Ja, en dan die ‘vervelende, aandringende en vastklampende mensen’ die je ook nog heel brutaal uren kunnen zitten bekijken en overal op de foto willen! Ik herinner me dat ik echt mijn best moest doen om even rust te hebben of alleen te zijn – dat was bijna onmogelijk. Maar India blijft wel een verschrikkelijk mooi land om van te houden, al is het alleen maar om de geur van spiritualiteit, maar die is nu misschien minder te proeven dan een paar decennia geleden. Maar soms vraag ik me af wat onze Westerse cultuur eigenlijk voorstelt in vergelijking met die van landen als India. Zij denken dat wij gelukkiger en welvarender zijn, maar dat is alleen de materiële oppervlakte. Veel plezier verder op jullie reis! Liefs van Satyamo.